Международни експерти решават дюни ли са дюните на "Корал"

правителството обяви процедури за еко концесия на двата плажа

Международен конкурс за независима експертиза, която да реши дали има дюни в района на плаж "Корал", обявява национална асоциация "Българско Черноморие". От специалистите се очаква да посочат къде точно са разположени тези природни образувания, какви са по вид и да предложат иновативна програма, която да опазва дюните и да посочва начини за акумулиране на печалба за собственика на терена, върху който са дюните – държавна, общинска или частна собственост.

В конкурса могат да участват научни институти с публикации в научни списания с висок импакт фактор. До края на седмицата експерти от асоциацията ще изготвят заданието и ще го изпратят като покана за участие в конкурса в България, страни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Япония и Австралия.

Междувременно правителството обяви процедури за еко концесия на плажовете "Корал" и "Делфин". "Процедурата за избор на концесионер на морските плажове "Корал" и "Делфин" е специална", съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За първи път тези два плажа се категоризират като ЕКО. Изискванията са за намален размер на преместваемите обекти. Те могат да заемат до един процент от плажната площ. Целта е да има повече свободно пространство.