След обжалване на 18 години затвор, убиец получи доживотна

Крими

23-04-2015, 13:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Атанаска обжалва доживотната присъда

Апелативните магистрати в Бургас, отмениха присъда на Ямболския окръжен съд

Апелативен съд Бургас отмени постановената от Окръжен съд Ямбол присъда, с която на Мариан Димитров е наложено наказание 18 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и постанови нова присъда, с която го осъди на доживотен затвор при първоначален специален режим на изтърпяване. Въззивният съд го призна за виновен в това, че в Ямбол отнел 1400 лв. от възрастна жена, употребил за това сила и убил възрастна жена. Димитров е осъден да заплати на сина на пострадалата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 60 000 лв. ведно със законната лихва.
Апелативен съд Бургас разгледа наказателното дело срещу Димитров по протест на Окръжна прокуратура Ямбол и по жалба на подсъдимия. С нея Димитров е признат за виновен в умишлено убийство и кражба и го оправдава по повдигнатото му обвинение за грабеж, придружен с убийство.    
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас пледира, че адекватната оценка на фактите по делото, води до извод, че Димитров е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение – грабеж, придружен с убийство. Затова държавното обвинение поиска да бъде отменена първоинстанционната присъда и постановена нова. Според апелативния прокурор наказанието трябва му да бъде определено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства и да му се наложи предложеното от първоинстанционния прокурор – доживотен затвор. Държавното обвинение смята, че това наказание би изпълнило целяната от Закона генерална и лична превенция. 
Частният обвинител и граждански ищец по делото поиска въззивният съд да отхвърли жалбата на подсъдимия и уважи протеста на първоинстанционната прокуратура.  Защитата на Димитров пледира той да бъде оправдан или делото да бъде върнато на досъдебната фаза. Пълномощникът смята за необходимо да се съберат доказателства, с които да се установи кой е извършил престъплението.
Подсъдимият Димитров не се призна за виновен и обясни, че е общувал с възрастната жена и при нужда, можел да поиска пари от нея. Той поиска делото да бъде върнато за ново разследване, за да се намери истинският убиец. Присъдата на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.