Бутат блок 208 в столичния квартал „Надежда”?

Мисия София

23-04-2015, 12:50

Снимка:

Телеграф

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столичен блок стои разцепен от 15 години

Сградата може да рухне всеки момент, алармира главният архитект на София

Блок 208 в кв. „Надежда” е с опасност от срутване и трябва да бъде премахнат. Той е безлюден и е с предписание за изселване на живеещите там. Това каза по време на заседание в Столична община главният архитект на София Петър Диков във връзка с казуса с опасния блок 208 в столичния квартал „Надежда”, предаде „Фокус”.

Арх. Диков обясни, че въпросният блок е сцепен, а пукнатината е повече от 25 сантиметра и затова има предписание да бъде премахнат, тъй като той е негоден за пребиваване. "Премахването е за сметка на общината, но е оспорено от собствениците и в момента казусът се намира в едно междинно положение", уточни Диков. "Там продължават да пребивават клошари при пълната яснота, че този блок може да се срути върху главите им", коментира той.

Главният архитект на София обясни, че има и други такива блокове, от които само един е укрепен със съдействието на общината.” Специално за този блок няма никакъв вариант да бъде укрепен”, обясни Диков. „Казусът е много сложен и не е въпрос на наша воля, ние сме направили каквото можем”, каза още архитектът.