Започна Шестата международна среща на туроператорите в Пловдив

Зам.-кметът Стефан Стоянов представи богатите и уникални възможности на града и региона

Над 110 туристически организации от три континента участват в Шестата международна среща на туроператорите, която се провежда до 25 април 2015 г. Това са туроператори и представители на медии от повече от 16 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Турция, Алжир, Кипър, Сърбия, Румъния, Хърватия, Грузия и др.

Събитието се организира от Община Пловдив, чрез Общинско предприятие "Туризъм", съвместно с Министерството на туризма на Република България. То има за цел да популяризира България, Пловдив и региона като конкурентноспособни туристически дестинации, подходящи за целогодишен туризъм.

Официалното откриване на срещата се състоя днес в "Новотел Пловдив". На него присъстваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител на област Пловдив Розалин Петков, кметът на община Пловдив Иван Тотев, Жерар де Фровил - представител на Discovery Channel а специален гост на престижния форум е кметът на град Солун Янис Бутарис.

Първата презентация на Шестата среща бе посветена на град Пловдив. Зам.-кметът Стефан Стоянов представи богатите и уникални възможности на Пловдив и региона като туристическа дестинация със своите културни, исторически и археологически забележителности, фестивалната програма, както и с новите туристически обекти и атракции, чиято бройка непрекъснато се увеличава. В последните години, Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни, предоставени от НСИ градът бележи 10,16% ръст на реализираните нощувки за януари/февруари 2015, спрямо януари/февруари 2014 , като и 10,54% ръст на туристите в град Пловдив и 10,53% ръст на приходите от нощувки. Сравнен с всички водещи градове в България, Пловдив е с най-добри показатели за първите 2 месеца на 2015 година.

Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. Титлата "Европейска столица на културата – 2019 ", всички проекти и събития във връзка с това, както и богатата културна програма, която ще се реализира ще осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години. Целите, които община Пловдив си е поставила е да се постигне между 12-15% ръст годишно и да се открива поне по един нов туристически обект на година. Пловдив е избран и от специализираното издание Lonely Planet като шестият най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година.

Днес и в следващите дни, гостите ще посетят Малката базилика, Форума и Одеона на Филипопол, Античния театър, Римския стадион и Археологически музей – Пловдив и други. Ще участват в музикален спектакъл, специално режисиран за форума и ще разгледат Стария град , Панаира на занаятите, който също се открива днес. Предстои да се включат във винен тур, както и да се запознаят с нощния живот на Пловдив.