Ново свлачище в Банкя?

Новото раздвижване подозрително съвпада с началото на ремонта по ВиК мрежата в града

Ново свлачище e на път да отнесе къщи в Банкя. От това се опасяват местни жители, според които ремонтът на ВиК мрежата в града кара земята сериозно да се раздвижи.

Хората в Банкя добре усещат кога земята е готова да се раздвижи, защото районът е свлачищен. Местната улица "Стръмна” свършва при реката. Там, където според хората скоро ще се озоват къщите им. 

Новото раздвижване, твърдят местните, подозрително съвпада с началото на ремонта по ВиК мрежата в Банкя. Твърдят, че земята се движи и вече бута цели дървета.

„Тук районът си е свлачищен. Действително има такива процеси, но поне аз не съм забелязал по наша вина да е тръгнало някакво свлачище”, обяснява техническият организатор във фирмата Валери Атанасов пред Нова телевизия.

Спазвали стриктно проекта. Въпросът обаче е дали проектът спазва препоръките на геолозите. По свои канали местните се сдобили с важен документ – оценката на Геозащита Перник за дълбочината на изкопите.

Според документа в този район изкопите не трябва да са по-дълбоки от 1,50 м, защото земята може да се раздвижи. Въпреки това са изкопани дупки с дълбочина от 3 м.

След проверката общинари и технически надзор се озоваха при къщите на хората. Обещаха, че ще изготвят протоколи за състоянието на къщите. Така и не стана ясно обаче дали проектът е съобразен с опасенията на геолозите. От Общината обясниха, че ще попитат за това проектанта.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен