Москва прокарва интересите си по света чрез все повече чужди студенти

Свят

24-04-2015, 15:24

Снимка:

kommersant.ru

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Комерсант": Това е нужно за формиране на проруски национални елити

Русия увеличава вноса на студенти, за да прокарва своите интереси в цял свят, пише вестник "Комерсант", цитиран от dnes.bg.

Външното министерство в Москва, образователното министерство и федералната агенция по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество предложиха на руското правителство да увеличи съществено - с една трета, квотата за чуждестранни студенти в руските университети.

Ведомствата заявяват направо, че обучението на чужденци в Русия е необходимо за "формиране на проруски национални елити", които "по-ефективно да прокарват руските интереси, включително дългосрочни".

Допълнителните места за чуждестранни студенти ще костват на бюджета 206 млн. рубли през слдващата година. Към 2019-та за тази цел ще бъдат похарчени общо 4,5 млрд. рубли, става ясно от интервю, публикувано в "Комерсант".

"Приятелската помощ" няма да излезе евтино на руската хазна, коментира "Комерсант". Подобна тактика прилагаше и ръководството на Съветския съюз - мнозина завършили в Москва впоследствие получиха постове в правителствата на държавите от социалистическия блок, напомня изданието.

Молби за допълнителни места в руски вузове според ресорната федерална агенция вече са получени от Ангола, Бангладеш, България, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни".

Вече е взето решение да се отпуснат нови 2200 места за студенти от Азия, още 1200 за Африка, 700 допълнителни за жители на ОНД, за близкоизточни страни - 500, за Латинска Америка - 200 и още 200 - за ЕС, пише всекидневникът.