Добруджа 07 се класира за финала

25 април,17:30 - Добруджа 07 (Добрич) - Монтана (Монтана)

Добруджа 07 (Добрич) победи Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:1 (17:25, 25:17, 25:14, 25:19) гейма в полуфинална среща от турнира за Купата на България при мъжете. Силният начален удар и добрата блокада дадоха сериозно предимство на домакините. Бургазлии играха без центъра си Теодор Богданов, който получи разтежение по време на загрявката.
Двата отбора започнаха изключително равностойно и до първата техническа почивка играчите на Нефтохимик 2010 имаха преднина от само една точка 8:7. Непосредствено след техническото прекъсване, на сервис застана диагоналът на бургазлии Петър Христов и благодарение на много силния начален удар и разколебаното посрещане на домакините, разликата скочи на 14:7 в полза на отбора на Нефтохимик 2010. Тази разлика се оказа повече от достатъчна за Нефтохимик 2010 и след успешна атака на Бранимир Грозданов геймът приключи при 25:17.
Вторият гейм започна с много добро изпълнение на сервис от Димитър Маринков и Добруджа поведе с 5:2. Блокада срещу Бранимир Грозданов даде сериозен аванс от 8:3 в полза на Добруджа. Грешка от сервис на Бранимир Грозданов изведе напред домакините с 16:12 при второто техническо прекъсване. Добрата игра на блокада на момчетата на Миро Живков им даде възможност да затворят гейма с 25:17.
След средата на първия гейм, състезателите на Добруджа 07 започнаха да насочват началния удар в Андрей Николов и това даде резултат в третата част. Домакините поведоха със 17:9. Комфортната ралика даде необходимото спокойствие и Добруджа 07 поведе с 2:1 гейма след 25:14 в третата част.
Негативното развитие принуди Николай Желязков да потърси промяна в своето нареждане. Като диагонал за бургазлии заигра Бранимир Грозданов, а като втори посрещач до Андрей Николов застана Костадин Николов. Този ход на старши треньора на Нефтохимик не даде необходимия резултат и след успешна атака на Коце Стойков, Добруджа 07 затвори гейма с 25:19, а с това и мача с 3:1 гейма и се класира на финал в турнира за Купата на България.

Ето коментара на треньора на Добруджа 07 Мирослав Живков след успеха:
“Поздравявам играчите на двата отбора. Победихме един отбор, който е много труден за игра. Притежава в състава си състезатели с изключителни качества. Хубаво е, че успяхме да издържим през целия мач и да победим.
Във финалната четворка всички отбори  имат своите качества и няма да е лесно срещу който и да играем. Отборът на Монтана е много сериозен. Няма да бъде лесно на финала, но си пожелавам добър мач и да се справим. Целият ни сезон беше добър, през цялото време се борихме да покачваме нивото на играта, индивидуалните качества. Съставът на Монтана е по-опитен, а Левски има качества, като и двата тима имат своите възможности. Ще мислим за финала след като стане известен съперника”.

Ето коментара на един от главните герои на на Добруджа 07 Костадин Стойков след успеха:
“В основата на всичко бе колектива. Без колектив няма как да се играе волейбол. Също така публиката е уникална.  Най-хубавата публика от цяла България е тук в Добрич. Изпитваш удоволствие от подкрепата, дори в трудни моменти не ни е изоставяла.
Не може да кажем, че сме спечелили Купата. Тепърва излизаме на финал.  Ще гледаме да покажем на финала добър волейбол. Защото в първия гейм от прекалено много желание нещата не се получиха.
Монтана не е лош отбор, но не забравяйте че Левски си е Левски. Не е за подценяване. Сините имат опитен състезател, като Методи Ананиев, който е в добро състояние Така че за финала ще направим един хубав спектакъл и ще играем със самочувствие.”

Ето коментара на либерото на Нефтохимик 2010 и национал Теди Салпаров след неуспеха:
“Още преди мача Теодор Богданов се контузи и това се отрази на отбора. Играта ни се гради в голяма степен през центъра. Така там имахме много резерви и ако той играеше можеше и друг да е резултата. В крайна сметка отборът на Добрич като че ли искаше повече победата и заслужено победи пред тези уникални фенове.”

bgvolleyball.com