До лятото да бъде приета пенсионната реформа, иска Калфин

Ако някой реши да отхвърля всичко, което е предложено, ще се изложи, заяви вицепремиерът

В първата половина на май законопроектите за пенсионната реформа влизат в Народното събрание. Това стана ясно от коментар на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.
„Има достатъчно време до лятото да приключим”, сподели той.

Темата ще се обсъди от НСТС след Гергьовските празници, а до края на парламентарната пленарна сесия пенсионната реформа, предложена от кабинета, трябва да е гласувана.

„Има доста широко съгласие в НОИ по голяма част от предложенията”, каза още Ивайло Калфин. Не по всички теми обаче имало съгласие. „Трудно е и да се очаква, че всичко ще бъде консенсусно. Въпреки това, ще продължа до завършване на процедурата с НСТС на този етап да потърся консенсус между социалните партньори”, категоричен е социалният министър.

Ивайло Калфин обаче не е оптимист за постигането на съгласие в Народното събрание. Въпреки това, той не се предава. „Ще търся максимално широко съгласие”, увери министърът на труда и социалната политика.

В реформата, предложена от него, са включени голяма част от предложения на БСП, на бившия социален министър Хасан Адемов. „Ако някой реши да отхвърля всичко, което е предложено, ще се изложи”, заяви още Ивайло Калфин.