Образователната реформа предвижда свързване на науката и пазара на труда

Завършилите 12 клас ще могат да се избират между университет и професионални колежи

Образователната реформа има за цел да предостави различни изходи, както и връщане към образованието и по-добро кариерно развитие след това, заяви ресорният министър проф. Тодор Танев, предаде bTV.

По думите на Танев предвижданата реформа в образованието няма да бъде революционна, но ще доведе до такива резултати. Идеята е след промените образованието да бъде по-леснодостъпно и да се учи само това, което е необходимо.

Благодарение на реформата, ще се свържат науката и пазарът на труда, като това ще позволи по-лесна и бърза професионална реализация на учениците. Според Танев, това ще доведе до спад на отпадащите ученици и безработните висшисти.

Голямата промяна предвижда създаване на интегрирани професионални колежи, с две нива на обучение и подготвителен курс. В тях ще могат да учат хора, които желаят да придобият по-висока професионално-квалификационна степен. Избор ще имат и завършилите след 12 клас, които ще могат да избират дали да кандидатстват в университет или в професионални колежи.

Програмата за обучение в новите звена ще бъде задавана от работодателските организации, но под контрола на министерството. До момента най-голям интерес към изграждането на подобни специалисти изявяват от строителния бранш.

Реформата предвижда и създаването на центрове за високи постижения. Те ще съчетават изследователска и производствена дейност, както и ще дават възможност за работа на квалифицираните кадри.