От днес: Всички натурални сокове - без захар

Животът

28-04-2015, 00:05

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Натуралният" сок пълен с боклук

Натурален сок едва не уби варненец

Новите изкисвания обаче щели да оскъпят производството на крайния продукт и най-вероятно съвсем скоро плодовите напитки ще поскъпнат

Натуралните сокове поскъпват от вторник, 28 април, тъй като заради ново изискване на Брюксел те вече трябва да са без добавена захар, съобщава Нова ТВ.

Производителите на напитките, определени като "натурални", ще трябва да постигат вкуса им само с вложените в тях плодове. Те ще могат да добавят единствено витамини, минерали и т.нар. "добавки в храната".

Целта е соковете да бъдат наистина здравословни.

Производителите и търговците имаха година и половина, за да спазят изискването на Брюксел. За това ще следят оттук нататък и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

"Сладостта в плодовите сокове може да идва само от самия плод – от естествено съдържащите се захари. Не е разрешено да се добавят захари и подслаждащи вещества", обяснява и инж. Атанас Дробенов от БАБХ. По думите му

в нектарите захарта не може да е повече от 20% от съдържанието

"Плодовете съдържат захари, затова не трябва да има добавена захар. Не защото е вредно, а защото няма граница фалшификацията", коментира и проф. Христо Крачанов – собственик на фирма-производител.

Новите изкисвания обаче щели да оскъпят производството на крайния продукт и най-вероятно съвсем скоро плодовите напитки ще поскъпнат.

Досега проверките на агенцията не показват сериозни нарушения при производителите на сокове. Глобите за нарушителите са между 500 и 5000 лева.

Все още консумацията на натурални сокове у нас е изключително ниска. Ако българинът средно годишно пие по 9,4 л сок, то в Германия годишната консумация е 34 л на човек.