Внимавайте! Има бум на кражбите на катализатори на автомобили

Те са обект на плячкосване заради платината и ценните метали, които се съдържат в тях

За масови кражби на катализатори на автомобили, алармират шофьори. Добре организираната престъпна схема действа от години в България, стана ясно от разказите на слушатели на „Дарик радио”.

Бумът на подобен род кражби потвърждават и служители на автосервиз, които на ден „посрещат” поне 7-8 потърпевши шофьори. Най-често крадците използват тръборези, които са достъпни за всички в повечето железарски магазини.

Катализаторите са обект на кражби заради платината и ценните метали, които се съдържат в тях. По-често посегателствата са върху дизелови автомобили, заради по-голямото количество платина, отколкото във филтрите на бензиновите модели. Атакувани са автомобили от всички марки.

Най-важното звено в престъпната схема са сервизи, в които се изкупуват катализатори без да искат документи за произход. Монтьорите свалят филтрите с обяснението, че са запушени, a после ги продават на фирми, които изкупуват стоката. На тяхно място слагат резонантни тръби, които струват доста по-евтино.

„Знаят се сервизите, където изкупуват катализатори. Къде са полицаите, и те ги знаят?”, запита слушател от Варна. Оказва се, че за да не станат жертви на апашите, много шофьори доброволно свалят от автомобилите си тази част. Въпреки изискването в чужбина колите да имат катализатори, у нас екофилтрите не са задължителни.

Кражбите обаче остават извън полезрението на полицията, алармираха още потърпевши. По думите им подобен вид посегателства остават без внимание и адекватна реакция от страна на разследващите органи. Слушател разказа, че сам успял да задържи група младежи, след като станал свидетел как разбиват кола, но полицията пуснала групата без никакви последствия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен