Близките на загиналия миньор ще съдят собствениците на мина „Оброчище”

Братът на Гюлент се кълне, че няма да остави виновниците ненаказани

Близките на загиналия Гюлент Фариати в мина "Оброчище" ще заведат дело срещу собствениците на рудника, пише в. "Монитор". Братът на Гюлент се е заканил, че няма да остави ненаказана смъртта му. Роднините все още изчакват резултатите от проверката след трагедията от 7 април.В момента се провежда пълна проверка на мина "Оброчище" от Министерството на енергетиката и от Главна инспекция по труда. Комисия, съставена от представители на специализираната дирекция "Природни ресурси и концесии" към министерството и Главна инспекция по труда, обследват цялостното състояние на рудника, като целта е да се установи конкретната причина за падането на скалния къс, отнел човешки живот.
Проверена е обстойно цялата документация, свързана с изпълнението на годишния работен проект на находище "Оброчище", с изпълнението на мерките по спазване на трудовото законодателство, с охрана на труда и др. Проведена са анкети с ръководството на мината, с работници и др. заинтересовани страни. Предстои проверяващата комисия да излезе с констативен протокол с изводи за причините за възникналия инцидент.
Според директора на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова, окончателните резултати от проверката ще бъдат оповестени в началото на май. Антонова заяви още, че работата в рудника е била спряна само в деня на инцидента, като на работа не е влязла и нощната смяна. След това мината е възстановила работа, тъй като в рудниците процесът е непрекъсваем.