Разкриват трагичната съдба на таврийските българи

Добруджанци

28-04-2015, 16:12

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Книгата „Българи в Таврия и таврийци в България" бе представена в Добрич

Около 1900 пристигат в България през войната, според ново проучване

Около 1900 таврийски българи пристигат в България през 1943-1944 г. и само година по-късно почти всички са насилствено депортирани по разпореждане на Сталин в тогавашния СССР, съобщиха от регионалния исторически музей. Историците, заедно с Международния колеж в Добрич направиха проучването "Да помним сталинизма: Таврийските българи в Добруджа". Инициативата е финансирана от Европейската комисия по програмата "Европа на гражданите".

Драмата на таврийските българи, около 200 от които се заселват в Добричкия регион, е непозната за българската общественост, каза директорът на музея Костадин Костадинов, събрал разказите на свидетели на историческите събития във филм. Успяхме да съберем късче по късче за цялата драма. Направихме нещо, което надмина нашите очаквания, защото от тогава са минали 70 години. Не очаквах да намерим толкова много живи свидетели, призна на пресконференция Костадинов.

Хипотезите за физическото ликвидиране на таврийските българи при депортацията се оказват необосновани, допълни уредникът в музея Радослав Симеонов, автор на книгата "Депортацията на таврийските българи в СССР през 1945 година: Премълчаната история". По думите му след завръщането им в СССР таврийските българи са принудително заселени във Вахшската долина в Таджикистан, където остават до 1955-1956 година, и за това свидетелстват архивни документи и мемоари в проучването по проекта.

Книгата е с тираж 1000 бройки, а филма с 400 копия. До дни се очаква да бъде пуснат и специален интернет сайт на който ще са качени всички материали и направените интервюта с потомци на таврийци. Книгата  е  предоставена на 130 институции, читалища, историци, културни институти, които в по-нататъшни проучвания могат да добавят още спомени на хора, преживели депортацията.