Водещи дизайнери и дигитални артисти идват в Пловдив (снимки)

Те ще бъдат лектори във форумната програма на фестивала ONE DESIGN WEEK

За втора поредна година Пловдив е домакин на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK. Темата на седмото издание на фестивала е "Digital One“ и ще бъде разгледана в специално създадената за фестивала изложба "Постдигитално съществуване" с куратор Рене Беекман. Събитието, което се провежда между 19 - 28-ми юни 2015 г., включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н.  ONE DESIGN WEEK се организира от платформата за култура ЕДНО, с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, съобщиха отрганизаторите.

Акцент на събитието е професионалният форум, който се провежда на 27-ми юни (събота), в Дом на културата „Борис Христов“. По традиция форумът на ONE DESIGN WEEK събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства, които представят добри практики и актуални тенденции в сектора.

Сред основните лектори на форума е дизайнерът Ян Вилкер, който се среща с Хялти Карлсон, бъдещия му партньор в karlssonwilker, по време на стажа си за една от звездите в графичния дизайн – Стефан Загмайстер. За техен късмет Загмайстер си взима една свободна година и те остават за по-дълго да работят в студиото му. Малко по-късно през 2000 г. стартират собствено студио за дизайн в Ню Йорк - karlssonwilker. По произход Хялти и Ян са съответно от Исландия и Германия, а тяхната работа в момента е вдъхновение за много дизайнери по света. Запазената им марка е цветността, експериментът и желанието да осигурят ново преживяване на зрителя или ползвателя на даден продукт. Списъкът им с клиенти е впечатляващ – от Nintendo през Warner Bros, Puma и Mini Cooper, до Time Magazinе и мн. др.

Друг интересен лектор на форума е Юри Сузуки. Звуков артист, дизайнер и електронен музикант, който продуцира работа в изследване на сферите на звука през интерактивно и атрактивно проектирани дизайн-инсталации. Своя интерес към музиката и технологиите открива, когато работи за японското художествено студио Maywa Denki (между 1999 г. и 2005 г.), което става популярно с изобретението на музикалния електронен инструмент Otamatone. През 2005 г. Юри Сузуки се премества в Лондон, за да следва в Royal College of Art, където от 2013 г. е назначен да преподава в катедрата за продуктов дизайн.

Изборът за лектор на форума на Хатла Хелгадотир, управляващ директор на Центъра за дизайн на Исландия, не е случаен. Исландия е една от най-бързо развиващите се и вълнуващи дестинации в момента, когато говорим за дизайн, а страната е припознала като национална успешна политика стратегическата подкрепа на дизайна като дисциплина.

По време на своята лекция Адам Ледерер, програмист и дизайнер на базираната в Лос Анджелес компания за видео игри thatgamecompаny, ще акцентира върху огромния потенциал на пазара за интерактивни забавления. Работата на Адам е фокусирана върху създаването на моментни емоции за играчите при обитаването на непознати светове и тела и оформянето на сценарии и правила за комуникацията с други играчи. Интересен факт е, че видео игрите на thatgamecompany са първите, които са част от постоянните колекции на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и Смитсоновия музеен комплекс. Откакто е създадена компанията, тя е била награждавана от Британската филмова и телевизионна академия и от Изборът на създателите на видео игри, също така thatgamecompany са носители на наградата Грами.

Сред гост лекторите е още белгийският артист Фредерик де Вилде, изследващ граничната област между науката, технологиите и изкуството. Той се води от мотото, че изкуството е поетиката на въображението, а науката е поетиката на реалността. Сред богатата му практика се открояват сътрудничества с разнообразни университетски катедри (роботика, физика, медии) от цял свят, а последно с NASA. Де Вилде понастоящем е гостуващ професор в магистърската двугодишна програма Transmedia, Брюксел и е артист на постоянна резиденция в университета в Хаселт.

Сред останалите лектори са американският художник и изследовател Ади Вагенкнехт, Каролин Офор и Елоди Мондре от френското студио за графичен дизайн Acmé, както и дигиталният артист и изследовател Карл-Йохан Росен. Билетите за форума на ONE DESIGN WEEK ще са в продажба от утре.

За фестивала:

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура.
Събитието се организира от платформата за култура ЕДНО.

ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе, Щефан Загмайстер, Джесика Уолш, Студио Суайн, Женевиев Гоклер, Арман Мевис, Дейвид Карлсон, Петер Билак, Томек Ригалик, Хайме Хайон, Хавиер Марискал, Дейвид Карсън, Герард Унгер, Теодор Ушев.

Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.