Метрото до Бизнес парка влезе на 12,5 метра под земята

Само така строителството на тунела ще може да мине под река Банишка

Строителството на тунела на метрото до Бизнес парка ще влезе на 12.5 метра под земята. Само така строителството може да мине под река Банишора. Това заявиха от обединение “Геометро Б.П.” с лидер “Геострой” АД и членове “Геотехмин” ООД и “Метропроект” ООД, които проектират и изграждат метростанция “Бизнес парк София” и прилежащия тунелен участък с дължина 1 км от първия диаметър на софийското метро в жк “Младост IV”. Проектът е финансиран по Оперативна програма “Транспорт 2007 – 2013”.

Двата новоизградени участъка - станцията и тунелът, са изцяло подземни и са разположени в един от най-бързо развиващите се жилищни райони в София. При проектирането и изпълнението се решаваха различни проблеми по специфичните условия на терена и местоположението на станцията и тунела, съобщиха от обединението. Необходимостта от преминаване под коритото на река Банишка доведе до изграждане на метростанцията на значителната дълбочина от 12,5 м от терена. Това даде възможност проектът да се доразвие и вместо предвидения едноетажен паркинг да се построят два етажа подземни буферни паркинги за около 100 автомобила, пише 24 часа.

В архитектурно отношение метростанция “Бизнес парк-София” е органично свързана със съседните бизнес сгради и с умелото съчетаване на облицовъчни материали – цветно стъкло, композитни панели и няколко модела гранитогрес. Новоизградените от обединение “Геометро Б.П.” станция и тунелен участък са от изключително важно значение за жк “Младост IV”, тъй като ще обслужват жилищната част на квартала, няколкото учебни заведения в района и Бизнес парка.