Още 45 хиляди души се качват на софийското метро

8000 столичани слизат от автомобилите си – ще ползват новото метро до „Бизнес парка”

Между 42 и 45 хиляди души ще използват новите участъци на метрото, което ще стига до Бизнес парка. Отсечката на столичното метро от „ж.к. Младост 1 - „Бизнеспарк София” ще е готова на 8 май. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта за разширение на столичното метро в отсечката Младост 1 - „Бизнеспарк София”, предаде „Фокус”.

Фандъкова обясни, че проверката днес е за да се убедят, че довършителните наземни работи се извършват в срок, за да се поеме ангажимент, че на 8 май ще бъде пуснат целият участък на метрото, което ще облекчи чувствително движението в кв. „Младост”. „Очаква се с около 20% трафикът да намалее. Смятам, че това ще се случи, защото хората чакат с нетърпение пускането на метрото. Това е сериозно постижение, което от своя страна ще намали ползването на автомобили и очакваме около 7 000 това вредни емисии годишно да бъдат намалени. Непрекъснато повтарям този факт, но това е работата ни в перспектива – чувствително намаляване на вредните емисии във въздуха на големия град”, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че Столична община очаква с поне по-малко 8000 автомобила на ден да спадне трафика с пускането на новия участък на метрото.

Кметът на СО подчерта, че това е европейски проект, който се финансира по ОП „Транспорт”. „Такива проекти се изпълняват и в други европейски столици, но такъв комплексен цялостен подход с наземна част няма почти никъде”, допълни тя.

„Проверката за сега ни удовлетворява. На 5 май ще мина, за да видя какво се случва, тъй като сме се разбрали да няма повече строители и да няма нищо наземно.