Увеличават заплатите в софийските детски градини и училища

Преподавателите ще получава и повече средства за работно облекло

Началната основна месечна заплата на персонала в софийските детски градини и училища ще бъдат увеличени с между 15 и 20%. Това ще стане възможно след като днес в Столична община в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, бе подписан колективен трудов договор (КТД) с Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ и МФ „Подкрепа".

Договорът предвижда и промяна в обхвата на получаваното работно облекло - досега работното облекло, което се получава е било в размер на 240 лв., а с новия договор то е в размер на една месечна работна заплата за страната (360/380 лв.).

Новият КТД засяга персонала, работещ в детските ясли, обединените детски заведения, целодневните детски градини, училищни здравни кабинети, кухни за детско хранене, кухни с банка за майчина кърма на територията на Столична община.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Столична община д-р Антоанета Пейчева, маг. фарм. Слава Златанова - заместник-председател на ФСЗ към КНСБ, Веска Никова - председател на синдикалните организации към КНСБ София - град, Маргарита Петрова - председател на Медицинска федерация „Подкрепа", Вихра Белева - федерален секретар на Медицинска федерация „Подкрепа", уточниха от Столична община.