Съдът пусна от ареста адвокат Владимир Елдъров

Според обвинението той поръчал да пребият колегата му Владко Мерджанов

Пловдивският окръжен съд пусна от ареста двама задържани, които са подсъдими по дела за подбудителство за убийство и за палеж.

Адвокат Владимир Елдъров беше освободен срещу парична гаранция от 25 000 лева. Младият юрист е наследник на известна фамилия пловдивски адвокати.

Според обвинението през лятото на 2013 г. в Пловдив в съучастие с Радослав Керанов Елдъров е наел боксьора Мартин Поптолев умишлено да умъртви друг юрист - Владко Мерджанов. Поптолев трябвало да удари нарочения адвокат с тръба в тила. Той обаче се изплашил и до побоя не се стигнало.

Освен това от октомври 2013 г. до 29.03.2014 г. в град Баня, в селата Зелениково и Марково и в Пловдив по поръчка на Керанов и Елдъров 4-ма мъже с имена Светлин, Мартин, Валери и Петьо запалили имущество със значителна стойност. Сред тях са автомобил и недвижим имот в Баня, ползвани от сътрудник на пловдивски адвокат, при който е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата; лек автомобил в Пловдив; трактор в с. Зелениково, общ. Раковски; автомобил с нанесени щети и жилищен имот в с. Марково,  лек автомобил на адвокат от Пловдив.

През ноември 2014 г. в Пловдив Елдъров пък поръчал на Светлин и Мартин да унищожат предно дясно стъкло на л.а. „Хюндай Соната”, собственост на Димитър Д. Поръчката е изпълнена на 2.12.2014 г.

Единият от случаите е бил заради това, че познат на адвокат Елдъров отказал да стане негов съдружник, разказа прокурор Минчева. При друг случай е бил поръчан палеж, тъй като хора хранели улични животни. Заради "кражба на клиент" в автомобила на двама пловдивски адвокати е била подхвърлена обезглавена птица, твърди прокурорът.

Съдът пусна под домашен арест и единия от изършителите на палежите - Петьо Пенев.

Магистратите прецениха, че не са налице всички предпоставки за оставането зад решетките на двамата задържани. Действително те са обвинени в тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в известна степен извода, че те са извършили деянията, в които са обвинени. Съдът прецени обаче, че не е налице реална опасност да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка. Според адвоката на Елдъров - Йордан Давчев, всички обвинения се основават единствено на показанията на психично болен човек - Радослав Керанов, който в момента е на лечение в специализирана клиника.

По време на съдебните заседания стана ясно, че ДАНС разследва Елдъров- младши за пране на пари. Името му бе замесено и в скандална схема за получаване на обезщетения за жертви от катастрофи.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.