Фандъкова: Кметът отговаря за всичко и работи 24 часа

Ежедневно съм по обектите, за да контролирам има ли работници и те постоянно ли пият кафе, призна градоначалникът

"Кметът отговаря за всичко в града си и работното му време е 24 часа. Винаги съм с телефоните в ръка, защото постоянно трябва да следим какво се случва и да реагираме своевременно. Ежедневно съм по обектите в София, за да контролирам има ли работници и те постоянно ли пият кафе, вместо да работят. Кметът трябва да разбира от всичко, неговата работа е практическа", обясни пред студенти в Търново столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя дискутира с младите хора от специалност Публична администрация правата, задълженията и отговорностите на един градоначалник по проекта на Стопанския факултет "Учим от практиката", предаде 24 часа.

Фандъкова разказа, че най-важното за един кмет е да има визия за града, колкото и смела да е тя. Освен това трябва да умее да приоритизира, защото колкото и голям да е бюджета, той никога не стига.

"Отстрани изглежда, че в София има много пари и е много лесно. Всъщност това е чисто управленска дейност, която изисква много усилия за подготовка на проектите. Стремим се да привлечен максимален ресурс от безвъзмездни средства от Европа, това е шансът да не се вдигат местните данъци", каза Фандъкова. Тя представи приоритетите на екипа си за изграждане на инфраструктура, работа за бизнеса и създаване на работни места и цитира изследване, според което столицата е в топ 30 по развитие за 2014 г. между 300 световни града.

"Образованието, заедно с развитието на технологиите, според моите собствени разбирания е най-важният приоритет, защото гарантира устойчиво развитие", каза столичният кмет. Тя допълни, че при разговорите с инвеститори винаги се поставя въпроса за подготвените кадри.
"За да имаме качествена промяна и връзка с нуждите на бизнеса, час по-скоро трябва да бъде приет новия Закон за училищното образование, който в момента е в парламента", каза Фандъкова.

На въпроси на студенти тя обясни, че е привърженик на външното оценяване във всеки етап на ученето. Подкрепи и рейтинговата система за университетите, за да могат парите по държавната поръчка да отиват за гарантирано качество на обучението.

"Мислете за вашата бъдеща реализация, специализирайте и още нещо, времето е динамично и когато зад гърба си имаш повече умения, имаш и друго самочувствие", посъветва столичният кмет.