Търсят античния форум на Сердика

В момента това е паркинг пред хотел „Балкан“, според археолози

Екип от археолози от Столичната община и БАН ще търси цяло лято до храма „Света Неделя“ в София останки от прочутия античен форум на Сердика. Проучванията ще се проведат от 15 юни до 31 август в северната част на едноименния площад.

В момента това е паркинг пред хотел „Балкан“ (бившия „Шератон“), който няма да работи два месеца и половина, докато траят изследванията. „Проучванията ще се проведат чрез частично разкриване на терена и чрез сондажи, за да се установи дълбочината на археологическите пластове”, съобщи пред в. „Преса” директорката на Музея за история на София Надежда Кирова.

Предположенията на историците са, че под пл. „Света Неделя“ може да лежи прочутият дворец на император Константин Велики, произнесъл фразата „Сердика е моят Рим!“ Според тях той се намира в южния край на площада, а част от него вероятно попада под самата църква.

Проучването се финансира по програма „Култура“ на Столичната община и е за 133 344 лева. Ръководител на екипа ще бъде арх. Марио Иванов, който осъществи преди две години и разкопките на Ларгото пред ЦУМ. През 2013 г. общината проведе конкурс за идейни проекти как да бъде обновено пространството около храма „Света Неделя“. Тогава второто място си поделиха два екипа.

Първият - на арх. Димитър Младенов, предлага в района пред църквата да се направи подземен музей. Той ще бъде покрит със стъклен похлупак. Проектът на арх. Дамян Томалевски предвижда зад храма „Света София“ да се обособи площад на две нива. В подземната част ще бъдат експонирани останките от римския форум, а отгоре ще е пешеходно пространство.