По стъпките на хищниците в Странджа

Туризъм

04-05-2015, 12:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Карта на Странджа отива в Рио де Жанейро

Маршрутът запознава с над 20 вида животни и съхранените гори на „Парория“

През вторият ден на Фестивала на зелениката на 10 май ще бъде представен още един от новите интерпретативни маршрути в Природен парк „Странджа” – той носи името „Хищници” и ще ви отведе в непознатия свят на дивите животни в Странджа. Когато посетите маршрута „Хищници” край село Заберново, ще имате възможността да се запознаете с над 20 вида животни и да навлезете в съхранените гори на Странджа в защитена местност „Парория“. 
Тук изобилстват вековните дъбови дървета, като едно от тях е най-дебелото и се смята за най-старото за цяла Странджа – 1000 годишен благун. Маршрутът се спуска и изкачва по стари горски пътища, като пресича на две места пълноводната през зимния период Заберска река. Нивото на трудност е средно, денивелация 89 м. Дължината на маршрута е 6 километра, които при нормален ход се изминават за 4 часа. Трасето е подходящо за туристи, които са над 12 години.
На обособените 14 информационни точки, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, има изградени макети на хищните животни в реални размери. Ще имате възможност да проявите своята съобразителност и чрез методите на играта да научите още любопитни факти за взаимоотношенията в природата. За вечната борба между хищник и жертва, за сложните взаимоотношения между тях, за борбата за надмощие или оцеляване.