Бъдещето на софийските паркове

Градините на НДК ще бъдат обновени след 11 май, Западен парк пък ще бъде ремонтиран от догодина

Застрояването на парковете е в миналото. В момента се опитваме да запазим всичко, което е останало, до колкото е останало и до колкото законът ни позволява. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонтните дейности в "Северния парк", цитирана от Фокус.

„Втора поредна година продължаваме с поетапната реконструкция на "Северен парк". Посвещаваме този проект на нашите партньори и опоненти, които твърдят, че инвестираме само в центъра на София и затова е хубаво да сме тук и да видим какво се прави в другите квартали“, заяви Фандъкова.

Тя заяви, че се инвестира навсякъде в зависимост от това в кой квартал кое е приоритетно. "Миналата година тук изградихме осветление и започнахме възстановяването на езерото. Паркът е построен през 70-те години и езерото е работело за кратко. Миналата година този парк беше изоставено място, а сега езерото се възстановява и ще бъде напълнено с вода. В парка ще бъде изградена и детска площадка. Очаква се този етап да приключи до 30 юли, а след това ще се коментират следващи етапи", съобщи столичният кмет. По думите й, ще започне и проект за видонаблюдение. "Там, където ремонтираме или изграждаме различни съоръжения ще има осветление и видеонаблюдение, за да е гарантирана сигурността на хората в тази част на София. Общо от миналата и тази година ремонтът на парка е около 2,5 млн. лева", каза още Йорданка Фандъкова.

"За мен най-важно е да реконструираме, да изграждаме места за отдих, да бъде красиво. Много важна част от проектите е изграждането на поливни системи, защото позволяват при сухо и слънчево лято, София да изглежда красива и зелена до късна есен", заяви градоначалникът.

Относно "Западен парк" Фандъкова посочи, че се подготвя процедура за атракциони на голяма площадка, която вече съществува, както и че се подготвя проектът за реконструкция на парковото пространство. Йорданка Фандъкова каза, че се очаква първият етап от изграждането и реконструкцията да започне следващата година. "Тази година продължаваме със сериозните инвестиции за зелената система в местата за отдих, игра и спорт. Освен в "Северен парк", беше обявена процедура за третия етап на ремонта в "Борисовата градина" като предстои ремонт на настилки, изграждане на тоалетна и детска площадка", поясни столичният кмет.

"На 11 май започват и дейностите на парка на НДК. Там, от миналата година започнахме с ремонта на фонтаните, който продължава, сега започваме настилките и зелената система. Проектира се и първият етап на Западен парк. Инвестициите няма да спрат, те са общо около 20 млн. лева, заедно със средствата за изграждане на парк "Възраждане", допълни Йорданка Фандъкова.