ЦСКА на 67 години

Треньор е Любо Пенев, звезда от славното трио с Христо Стоичков и Емил Костадинов

Днес, 5 май,  ЦСКА навърши 67 години. Най-титулувания български отбор с 31 първи места в шампионата. С три полуфинала в Европа. Два от тях в Купата на европейските шампиони с Интер през 1967 и с Байерн през 1982. Както и един полуфинал за КНК с Барселона през 1989.

ЦСКА е отстранявал три действащи европейски шампиона. Аякс през 1973, Нотингам през 1980 и Ливърпул през 1982 година.

Първият мач в Европа ЦСКА печели с разгромното 8:1 в своя турнир КЕШ срещу Динамо(Букурещ).

Още със създаването си през 1948 година става шампион на България като бие станалия вечен съперник Левски с 3:1 с гол в последната минута на Нако Чакмаков.

През 50-те години ЦСКА прави своя първи славен отбор воден от треньора Крум Милев. Славната единадесеторка е Георги Найденов, Кирил Ракаров, Манол Манолов-Симулията, Никола Ковачев-Тулата, Стефан Божков-Стевето, Гаврил Стоянов-Гацо, Димитър Миланов-Пижо, Георги Димитров-Червения, Панайот Панайотов-Гацо, Иван Колев,Крум Янев-Палакмана.

През 60-те в ЦСКА заиграва магьосника Димитър Якимов който класира България за първи път на световно първенство през 1961 година на бараж срещу Франция в Милано с негов гол за 1:0. Това десетилетие е белязано още от знаменити футболисти като Никола Цанев,Димитър Пенев, Аспарух Никодимов и голмайсторът на всички времена Петър Жеков. Както и вратарите Стоян Йорданов и Йордан Филипов. И останалите полеви играчи ,Боби Станков, Кирил Станков, Димитър Марашлиев, Цецо Атанасов, Иван Зафиров, Борис Гаганелов,Христо Маринчев.

През 70-те в ЦСКА заиграва невероятния Георги Денев който е поканен от Милан Милянич да играе в Реал (Мадрид). При отказа  на Жоро Денев, на "Бернабеу" е привлечен Паул Брайтнер. На 7 ноември 1973 година,  под ръководството на Манол Манолов-Симулията, ЦСКА отстранява действащия европейски шампион и създател на тоталния футбол Аякс. Решаващия гол е вкаран от Стефан Михайлов в 116-ата минута. Преди това в редовното време попадение бележи Димитър Марашлиев в 68-ата минута.

От това десетилетие и от началото на 80-те в отбора са големи футболисти като Спас Джевизов, Цецо Йончев, вратарят Георги Велинов, Стойчо Младенов,Пламен Марков, Ружди Керимов, Божил Колев, Цоньо Василев. Идва славното треньорско време на Паро Никодимов, в което под негово ръководство са отстранени действащите еврошампиони Нотингам и Ливърпул. В София гол на Нотингам Форест бележи Цецо Йончев за победата с 1:0. "Армейците" печелят и насред "Сити Граунд" с гол на Ружди Керимов в 33-ата минута.  Ливърпел е отстранен на 17 март 1982 година пред обичайните 70 000 зрители на стадион "Васил Левски" с две попадения на Стойчо Младенов наречен впоследствие Екзекутора на Ливърпул.
В края на 80-те Димитър Пенев става треньор. Пената закарва ЦСКА на полуфинал за КНК срещу Барселона където Кройф забелязва невероятния талант на Христо Стоичков.  И именно вече е дошъл преди това реда на триото Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов. Къв тях може да бъде добавен железния защитник Трифон Иванов-Туньо.

 

В един мач срещу вечния съперник Ицо бележи четири гола, а Трифон един за 5:0. В следващото вечно дерби  Стоичков излиза вместо с фланелка с номер 8, с номер 4.

 

Ицо печели всичко възможно за български футболист с ЦСКА и Барселона. Той е единствения български футболист със "Златна топка" от 1994 когато Стратега Пенев извежда България до четвъртото място в света. Камата печели още "Златната обувка" през 1990 година като играч на ЦСКА. Тези два трофея може да бъдат видяни в препълнения с отличия Музей на славата на "Армията". Христо печели КЕШ с Барселона през 1992 година. И също така става четири пъти шампион на Испания под ръководството на ненадминатия Йохан Кройф. Любо Пенев,който сега е треньор на ЦСКА за втори път,печели дубъл през 1996 с Атлетико(Мадрид). Преди това е лидер на Валенсия където под негово покровителство се развиват звезди като Предраг Миятович и Миодраг Белодедич. Емо Костадинов печели с Байерн през 1996 Купата на УЕФА. Преди това печели всичко възможно с Порто. А на 17 ноември 1993 година вкарва два гола на "Парк де Пренс" за класирането на България на световното в Щатите.

През 90-те отново под ръководството на Димитър Пенев израства триото Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров. Бербо минава през отбори като Тотнъм и Манчестър Юнайтед. А Стилян и Селтик стават едно. Мартин прави също отлична кариера в Германия и Англия.

Също така по това време и в началото на този век в ЦСКА играят добри футболисти като един от любимците на Сектор Г Методи Деянов, Галин Иванов, Владо Манчев, Велизар Димитров.

Стойчо Младенов побеждава като треньор шест пъти поред Левски и общо осем пъти.

ЦСКА преминава през трудности, които и друг  път са се случвали на "Армията". Но финансовите и игрови препятствия винаги са правили така, че ЦСКА излиза по-силен.

Невероятната публика на "армейците" винаги е била вярна на своите традиции още от създаването на отбора. Така е и днес. И постоянно с младежки дух.  Излишно е да се казва,че феновете на ЦСКА са 12-ия играч на отбора и институция която винаги е помагала на любимите си играчи.