Фрегатата "Горди" отваря врати за бургазлии и гости

Посещението на кораба ще се извършва на групи по определен маршрут

 По повод днешния Ден на храбростта и празник на Българската армия фрегатата "Горди" ще отвори врати за посетители. Бойният кораб, който е една трите фрегати по проект "Е-71", получени от Кралство Белгия, и е в състава на Военноморска база - ВМС от 22 август 2008 г., днес се намира на Морска гара Бургас.

 От съображения за сигурност посещението на "Горди" ще се извършва на групи по определен маршрут. Желаещите да посетят плавателния съд е необходимо да носят документ за самоличност и да не носят със себе си обемист багаж.

 Ето пълната програма със събитията, посветени на Гергьовден:

 - 09.00 - Тържествено вдигане на военноморския флаг, стенговите флагове и флаговете за разцветяване на фрегата "Горди";

 - 09.30 - 17.00 часа - "Ден на отворени врати" и разглеждане на фрегата "Горди";

 - от 11.30 часа - на площад "Атанас Сиреков" пред сградата на Община Бургас ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойните знамена и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас от представители на Българската православна църква, начело със сливенския митрополит Иоаникий;

 - от 12.20 часа - провеждане на военен ритуал по полагане на венци и цветя за почит и признателност към загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България пред паметника на "24-ти пехотен Черноморски полк" пред Военен клуб Бургас;

 - от 13.00 часа - водосвет и молебен за здраве и успехи на екипажа на фрегата "Горди", отслужен от сливенския митрополит Иоаникий.