Опасен летен грип ни удря в края на месеца

Животът

06-05-2015, 16:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Летен грип и енетроколити морят туристите на морето

Атакува ни летен грип!

Пикът се очаква през юни и юли

Започва все по-сериозното разпространение на ентеровирусите, които причиняват т.нар. летен грип. Причината е затоплянето на времето и събирането на повече хора на едно място, предупреди началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров, цитиран от вестник „Преса".
Вече има единични случаи, като в края на месеца се очаква те да зачестят. Пикът пък се очаква през юни и юли. За разлика от пролетните зарази, летният грип ще протича сравнително тежко - с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, кашлица.
Децата, които никога не са се срещали с някой от подвидовете на ентеровирусите, са най-уязвими. Това е причината лекарите да очакват при тях инфекцията да протича най-тежко. В някои случаи - до 2 % има опасност от развитието на менингит и енцефалит.
При възрастните лекарите очакват грипът да доведе до повече усложнения на дихателната система като бронхити и пневмонии. Специалистите съветват хората да не бързат да се самолекуват с антибиотици, защото усложненията се появяват едва след седмица.
В момента все още върлуват рино- и аденовируси, които причиняват хрема, болки в гърлото и кашлица. Заболеваемостта обаче в цялата страна е ниска.