Ремонтират Руски паметник от 1 юни

Паваж и асфалт се редуват около кръговото

Ремонтът на кръговото кръстовище около Руски паметник в столицата ще започне на 1 юни. То е едно от най-шумните в почти двумилионния град заради едропаважната си настилка. “Положението там е много лошо и затова се налага ремонт”, обясни вчера шефът на дирекция “Транспортна инфраструктура” Васил Начевски. 

Според плановете асфалт ще смени паветата само по лентите за колите. Едрият гранитен калдъръм ще остане около самото кръгово, както и в локалите. Майсторите ще направят и декоративната паважна ивица около платната. Цялото обновяване ще продължи 70 дни, уточнява „Монитор“. 

С ремонта трасето ще стане класическо кръгово, а трамваят ще излезе от площада. Мотрисите ще се движат вече в крайните югоизточни пространства. Преди повече от 20 г. в тази част на кръстовището са положени бетонови блокове с релси, по които е трябвало да се изнесе движението на мотрисите. Това така и не става, бетоновата основа е оставена да се руши, а част от релсите са откраднати. 

За ремонт на трасето общината е заделила 3,7 млн. лв. С парите ще се направи и велоалея, ще се оформят и нови зони за озеленяване и паркиране. 

100-годишните павета обаче ще останат около бул. “Дондуков”, който ще бъде обновен от Младежкия театър до ул. “Кракра”. Ремон¬тът ще струва около 8 млн. лв. и ще включва пренареждане на калдъръма и подмяна на трамвайния път, нови бордюри, тротоари и спирки. 

От днес затварят още една част от “Цариградско шосе” в участъка от моста на бул. “Александър Малинов” до бул. “Копенхаген”. Там ще се затвори северното платно, а колите ще се движат по южното”, обясни вчера Начевски. Този участък трябва да е готов до 10 юни. 

Той уточни още, че когато бъдат завършени ремонтните дейности на едното платно, то ще бъде отворено и ще започнат ремонтни дейности в другото платно. Начевски призова шофьорите да бъдат търпеливи и увери, че ще бъдат информирани за всяка реорганизация на движението. 

През лятото ще стартира и обновяването на моста в кв. “Захарна фабрика”, който също е в много тежко състояние. Очаква се да започне строителството на естакадата между булевардите “България” и “Гешов”, което се забави заради обжалване на проекта от граждански организации. Друг ключов проект е изграждането на пробива покрай болница “Токуда”, който ще свърже Семинарията с бул. “Черни връх” през ул. “Сребърна”. 

Заложено е и изграждане на 20 малки улички, а в средата на годината да започне и строителството на третия лъч на метрото.