Без Цветан Соколов в първите мачове от Световната лига

Няма да може да играе срещу Канада

Българският национален отбор ще бъде без Цветан Соколов в първите мачове от Световната лига по волейбол.

Тази година тимът, воден от Пламен Константинов, ще участва във втората дивизия на най-комерсиалния турнир. Първите мачове ще са срещу Канада на 30 и 31 май в Ботевград. Другите отбори в група С са Куба и Аржентина.

"Цветан Соколов няма да може да играе срещу Канада. Вероятно ще трябва да се направи по-продължителна програма. Категорично няма да го ползвам в първите мачове. Дотогава ще гледаме да спазваме програмата. На 11 май има преглед в Италия при професор Порчелини", каза Константинов пред "Дарик".

Виктор Йосифов е здрав и ще е на линия за първите две срещи. Константинов ще разчита и на ветеран Владимир Николов, който направи отличен сезон с френския "Лион". Андрей Жеков, който стана шампион в Румъния, има травма в ръката, но се очаква да е готов за мачовете с Канада.

"Имахме притеснение относно Андрей. Бяха го ударили по пръстите, но няма счупване. Очаквам го тези дни в България. С него също ще бъде специфична подготовката", обясни националният селекционер.

"Всеки един играч се вписва в отборите, в които играе. Въпросът е как ще се впише в националния отбор. Това, което ме притеснява, е, че определени контузии променят облика и схемата на игра. Това е свързано най-вече с малкото взаимнозаменями хора", допълни той.

Константинов се оплака, че подготовката е претърпяла промяна заради неизпълнено обещание отборът да тренира в залата във Варна.

"Ние разчитахме да сме във Варна. Оказа се, че в последния момент няма да можем да я ползваме поне до финалната фаза на Световната лига, като няма гаранции и след това. Ще пренасяме катуна всяка седмица. Започваме в "Христо Ботев", после в малката "Арена Армеец", в зала "Васил Симов". За контролите в Сърбия ще отиде половината състав от 30-те човека. Другата половина ще е в Ботевград за първите два мача с Канада", обясни треньорът.

Той допълни, че все още не е сигурен кои състезатели ще са в отбора за Световната лига и кои в състава за европейските олимпийски игри в Баку.