Пламен Константинов:Имаме силен волейбол заради българи в чужди първенства

Големите спортисти са жертва на системата

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че е трудно да се вдига нивото.

"Всички имаме желание да вдигаме нивото, но реалностите са малко по-различни. Искаме да вдигаме нивото, но нямаме много аргументи. Все пак има и един преход - малка смяна на поколенията, и това винаги се отразява", каза Константинов.

"Въпросът е да има някаква система и стратегия. Реалността за повечето спортове е, че загубихме връзката с първия етаж - там, откъдето трябва да градим. В момента големите спортисти са жертва на системата и трябва да бъдат жертвани, за да започне всичко отдолу. Това е за целия ни спорт. Волейболът засега държи някакво ниво, защото развиваме състезатели в чуждите първенства."

Според него е важно лидерът в даден състав сам да се отличи. "Не мисля, че лидерът се назначава на пост в един отбор. Той се изявява и проявява лидерските си качества сам. Аз не искам да го посочвам. Мисля, че има момчета с подобни качества, но трябва да ги покажат в игра. Нашата работа е да им помогнем да имат увереност."

Селекционерът обясни, че част от основните волейболисти в националния отбор са направили добри сезони на клубно ниво, а други не са играли на обичайните си постове или са играли по-малко. "Това е винаги и добре, и зле. От една страна, част от състезателите няма да са изхабени, но от друга страна, се губи самочувствие и игрови ритъм. Всеки реагира по различен начин."

На мястото на контузения Цветан Соколов селекционерът ще разчита на Владимир Николов. Опитният диагонал е бил най-добрия на поста си във френското първенство, каза Константинов, като се позова на мнение на специалисти.

"Приоритетът ни е Световната лига, защото това дава най-много точки за световната ранглиста и възможност за олимпийски квалификации. След това е домашното европейско първенство и желанието на всички е да се представим силно вкъщи", добави Константинов.

А ето и програма на националния отбор за подготовката и мачовете от Световната лига и европейските олимпийски игри в Баку

4-8 май - тренировъчен процес в "Христо Ботев"
8-20 май - тренировките ще се преместят в тренировъчната зала на "Арена Армеец". Паралелно ще се ползва и зала "Васил Симов", тъй като разширеният състав е разделен на два отбора
21 май - отпътуване за Сърбия
22-23 май - контролни срещи с отбора на Сърбия
24 май - прибиране в България
25 май - отпътуване за Ботевград
29-31 май - първите мачове от Световната лига срещу Канада в "Арена Ботевград"
2 юни - отпътуване за турнето от Световната лига, което включва три гостувания в три поредни уикенда - срещу Куба (5-7 юни), Канада (12-14 юни) и Аржентина (19-21 юни).
10 юни - вторият състав на мъжкия национален отбор отпътува за Баку (Азербайджан) за участие в първите европейски олимпийски игри
23 юни - прибиране в България
24 юни - заминаване за Варна
26-28 юни – мачове с Куба от Световната лига
3-5 юли - мачове с Аржентина от Световната лига
10-11 юли - финален турнир на Група Б от Световната лига във Варна