Внимание, над 700 опасни сгради дебнат из софийските улици

Центърът на столицата е като минно поле за минувачите

Точно 714 са сградите убийци в момента, които дебнат по софийските улици, съобщиха от дирекцията по строителен контрол в Столична община пред Dnes.bg. 461 подлежат на ремонт, укрепване, възстановяване и премахване на опасни елементи.

Общината е обявила и обществена поръчка за разрушаването на най-опасните от тях, след като първо е дала предписание на собствениците да вземат мерки, а те нищо не са направили по въпроса.

Най-много са опасните постройки във "Възраждане" – цели 183. 148 сгради в района подлежат на бързо обезопасяване или събаряне на опасни елементи, които могат да паднат върху случаен минувач или преминаваща кола.

Централният столичен район "Сердика" се нарежда на второ място в черната статистиката. Там опасните сгради са 75. На трето е "Оборище" с 91, а на четвърто е "Средец", отново в идеалния център на столицата, където постройките, които трябва да бъдат съборени са 60. 

Оказа се, че в и по-крайните квартали е напълно реална опасността от занемаренена постройка да рухне всеки момент. В "Подуяне" общината е преброила 45 такива, а в "Надежда" – 50.

Битката на местната власт със собствениците на неподдържани имоти е от години. Благодарение на строгите мерки на общинските служители броят на полуразрушените сгради намалява през годините и след натиск 167 сгради са ремонтирани.

Процесът обаче е динамичен. Докато общината събаря едни напълно занемарени сгради, собствениците на други ги изоставят и те също се превръщат в опасност.

Не е изненада, че основният проблем е, че собствениците не поддържат имотите си. Причините за това са няколко - къде от безпаричие, къде защото са ги изоставили и са се преселили, къде от немарливост. Последната, според наблюденията на архитектите в общината, е и най-често срещаната.

Вероятно това е и причината в централната част на София да е пълно със запустели сгради, наследени от много собственици след реституцията. В същото време обаче понякога дори и да иска общината, не може да събори такива сгради, защото обитателите им отказват да ги напуснат.

Не са рядкост и случаите на сгради, паметници на културата, чийто собственици умишлено ги оставят да се рушат, за да се освободи парцела за ново строителство. Максималната глоба при този случай е 100 000 лева.

Санкцията е налагана само веднъж. Тя е за случаят от 19 ноември 2009 г., когато в опита си да крадат арматура двама роми загинаха, затрупани от рухнала плоча в старата фабрика в кв. "Захарна фабрика".

Въпреки че общината наложи на собствениците 100 000 лв. глоба за безхаберието, магистратите им намалиха санкцията наполовина.

Най-ниската пък наложена санкция на собственик за това, че не се грижи за имота си и така застрашава живота на пешеходци и шофьори, е 500 лева.

Разходите по събарянето, поправянето или заздравяването на постройките по принцип е за сметка на собствениците, но пък те често отказват да го правят доброволно. Заради това се налага общината да заделя пари от бюджета си, а след това да води битки, за да си ги възстанови от немарливите собственици на станалите вече опасни сгради.

Процедурата се точи с години, минава и през съда, а парите се връщат най-рано след 2 - 3 години, а в някой случай след 10 г. , или пък въобще не се получават.

А иначе столичани още помнят ужаса от 2006 г., когато напълно изоставена и занемарена сграда рухна в центъра на София на ул. "Алабин" 39 и на място починаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Постройката падна върху движещия се автомобил, в който бяха двете млади жени и го смаза. Затрупани бяха и паркиралите по улицата коли. Всичко наоколо беше покрито с отломки и прах.

През 2011 г. пък част от балкон на жилищна кооперация в София се откърти. Тогава загина 25- годишен мъж, а две жени пострадаха сериозно. Инцидентът стана на ул. "Неофит Рилски" 41 и бул. "Витоша", т. нар. идеален център на София.