Масов спортен празник дава зрелищен старт на Дните на Европа

Мисия Бургас

07-05-2015, 17:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Витория Алиата ди Вилафранка: Приветствам Бургас за амбицията да се развива

Вело разходка показва най- големите бургаски проекти, реализирани с европейски средства

Изключително динамично е европейското развитие на Бургас. Промените са очевидни и превърнаха Бургас в модерен  привлекателен град. Особено съм щастлива, че все повече младите бургазлии имат самочувствието на млади европейци". Това заяви зам.-кметът Атанаска Николова по време на пресконференция за тържественото отбелязване на 9 - ти май с  инициативата "Дни на Европа в Бургас".

Тя се провежда за четвърта поредна година, като организатори са Областен информационен център - Бургас, съвместно с Община Бургас.

"Дни на Европа" ще се проведат от 7 до 12 май. Те включват информационни събития, концерти, театър, забавни и образователни игри, изложби и спортни прояви.

Голямото събитие, с което ще стартират Дните на Европа тази година, е Спортен празник в ПГЕЕ "Константин Фотинов" под надслов "Бургас - Европейски град на спорта 2015". Ще се проведат различни състезания по волейбол, футбол, лека атлетика, акцентът е провеждането на Европейско първенство по футбол за юноши 2015 г. в България. На събитието ще присъстват Павел Панов - техн. директор на БФС; Пламен Михов - директор на направление детски - юношески футбол в БФС и един от основните инициатори за провеждането на Европейското футболно първенство за младежи в България тази година, както  и легендата Златко Янков.

По-късно през деня в Етнографския музей ще се състои модно дефилe, представящо европейската мода в началото на миналия век, ще бъдат показани европейските традиции и тенденции за тогавашното време.

"В събота, на 9-ти май, от 12 ч., в Приморски парк ще се проведе европейска разходка с велосипед. В обиколката са включени различни обекти, реализирани със средствата на ЕС. Всички желаещи могат да се включат и да разгледат какво е постигнато с помощта на ЕС в Бургас. Начална точка: пресечката на ул. "Княз Александър Батенберг 28" и ул. "Цар Симеон I" 1", обясни ръководителят на Областен информационен център Бургас Евелин Кузманов.

Вечерта на 9 май, на открита сцена Охлюва ще има тържествен концерт с участието на бургаски изпълнители, с който ще се отбележи празникът на Европа и значението му за развитието на града.

На 11 май, от 13 ч. в парк "Изгрев", к-с "Славейков", ще се състои състезание "Европа за децата", включващо викторини, игри и тържествено откриване на монтирана маса за тенис.