Обществен велотранспорт и в столицата

Проектът, за мрежа от пунктове, на които всеки може да наеме колело, е близо до финализиране

На финалната фаза е подготовката на проект за мрежа от градски велосипеди в София. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова в интервю за Kmeta.bg.

Подобна система, каквато има в много европейски столици и големи градове, представлява мрежа от велосипедни точки, на които гражданите могат да наемат колело за определен период от време. В последствие те могат да го оставят на същата или друга точка в мрежата. Това позволява евтино и ефективно придвижване с велосипед в топлите месеци, без да е необходимо закупуването на такъв.

Според изследване, публикувано на сайта „Велоеволюция”, в голям град като София е добре подобни „байк-шеринг” системи да покриват площ от поне 10 кв.км във вътрешната част. Колелата се наемат през електронна система, като станциите не включват обслужващ персонал.

„Съвсем скоро плановете на кметския екип ще бъдат представени за обсъждане на Столичния общински съвет“, заяви още Фандъкова. С подобна система за градски колела в България се гордее Бургас от 2013 г., като край морето наричат мрежата "обществен велотранспорт".