"Дни на музиката в Балабановата къща" отново водят световни артисти в Пловдив

Пловдив Лайф

08-05-2015, 13:29

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Фестивалът започва на 26 май

"Дни на музиката в Балабановата къща" отново водят световни артисти в Пловдив

За шеста поредна година Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" превръщат Пловдив в град на музика от най-висока класа. През пролетта и есента на тази година (26 май – 21 юни и 23 септември – 31 октомври) фестивалът – носител на престижната награда "Музикален проект на годината" в класацията "Музикант на годината" на БНР, ще представи пред публиката именити солисти и камерни изпълнители от световните сцени.

Сред тях са най-адмирираният в световен мащаб български пианист Евгени Божанов; Оркестърът на Сардиния, чийто почетен президент е носителят на Оскар за музика, прочутият Енио Мориконе; Обявеният от критиците за валдхорнист номер едно в света Радек Баборак – дългогодишен соло валдхорнист на Берлинска филхармония, заедно със създадения от него "Баборак Ансамбъл"; градящият световна кариера виолончелист Валентин Радутиу (Германия); блестящият цигулар Светлин Русев – концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Радио Франс; Известното израелско сопрано Шири Хершковиц; Концертмайсторът на Операта и филхармонията в Хамбург (Германия) Йоанна Каменарска; Харизматичната пианистка Ирина Георгиева; Виртуозната перкусионистка Василена Серафимова (лауреат на конкурса ARD в Мюнхен) в тандем с френския пианист Тома Енко; Лауреатите на Първа награда от I Международен конкурс за камерна музика "Пловдив" 2014 – Клавирен квартет AKME (Полша); Прочутите 101 каба гайди с концерт на Античния театър; Оркестър на Държавна опера Пловдив; Оркестър на НУМТИ "Добрин Петков"; Филхармония "Пионер" и много други.

Вече превърналият се в традиция грандиозен ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ отново ще представи на Римския стадион едни от най-талантливите младежки оркестри и инструментални формации от различни краища на България.

Тази година фестивалът прибавя към своите концертни пространства още едно от бижутата на Пловдив – Малката Раннохристиянска Базилика. Там в концерт от програмата на фестивала ще прозвучат ангелските гласове на Хор "Гаудеамус" – носител на наградата "Ансамбъл на годината".

Фестивалът се провежда с любезната подкрепа на Фондация Америка за България, Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на културата и др.