БЧК награди изявени доброволци

В Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец

На 8-ми май се отбелязва Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. По този повод  Областният съвет на БЧК – Добрич награди доброволци на червенокръсткото движение, взели активно участие в различни кампании през изминалата година, съобщи ИА Добруджа.
Със значка „Млад отличник на БЧК” днес бяха удостоени доброволци от БМЧК. Това са Весела Георгиева, Моника Василева, Янислава Петрова и Зорница Георгиева. 
Значка „Отличник на БЧК” получиха 7 доброволци на Областната организация:  д-р Татяна Георгиева, Лиляна Събева, Румен Русев, Господинка Андонова, Миглена Иванова, Красимир Масурски и д-р Иво Войчев.
 Четирима доброволци на червенокръсткото движение бяха наградени със значки „Заслужил деятел на БЧК”. Техните имена са: Росен Баръмов, Павлин Петров, Ели Петрова, Станимир Трифонов.
 Световният ден на Червения кръст и Червеният полумесец се отбелязва днес в 189 държави.   „Това е най-хуманитарната организация, най-голямата организация, която е навсякъде, където има човешка трагедия, където има кризи и катастрофи”, припомни в приветствените си думи д-р Артюн Еринозов, директор на БЧК.
 Тази година се отбелязват и 50 години от приемането на седемте фундаментални принципа на международното движение. Това са: хуманизъм, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност. „Няма друга организация, няма друга структура, която да обхваща толкова широко тези универсални добродетели на човечеството”, отбеляза в словото  си Любомир Сивков, председател на Областната организация на БЧК. „Те са в основата на нашата идентичност, те са в основата на нашата цел”, допълни той. Огромната дейност на доброволци и служители за преодоляване на щетите от наводнението в Добрич напълно съответства на упоменатите фундаментални принципи и те заслужават благодарността на всички нас, продължи Сивков. Той отбеляза и  доброто сътрудничество и взаимодействие на организацията с различни държавни институции, с чуждестранни партньори и неправителствени организации.