Европа ни дава 680 млн. лв. за метрото

По-сложен проект от подземната железница е само атомна станция

От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години. Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото. Това каза еврокомисарят Кристалина Георгиева при откриването на на новата отсечка на метрото до Бизнес парка в Младост 4, съобщи „Фокус”.

Кристалина Георгиева посочи, че от Европейската солидарност и парите, които са предназначени за България, се трансформират в полза на хората. „От старите програми вече успяхме да усвоим 75% - ние бяхме поизостанали, има видимо ускоряване. От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години.

Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото. Г-н Братоев действайте. Браво на строителите, това, което правите е чудесно и го правите със сърце. Не само, защото е служба. Видяхме горе, че сте построили и детска площадка и градинки, така че не само хората да влязат в метрото и да се возят, а като излязат от него , да им е приятно. Вие печелите капацитет, надявам се да ви видя да работите по проекти, финансирани от Европа и в други страни”, заяви Кристалина Георгиева.

От своя стана директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев съобщи, че „хиляди души са работили по проекта за метрото, свършили са огромна работа, защото това е изключително сложен проект. По-сложен проект е само атомна станция. 

"Освен, че има конструкция, архитектура, има и много системи за функциониране, при това сложни съвременни модерни системи", заяви инж. Братоев.

Във връзка с предложението за наградаждаването му с орден "Стара планина" той обясни, че го възприема като една обща награда за всички служители, работили заедно с него.