Глобяват хотели за пластмасови чаши и диаметър на плазмата

Държавата започва акция срещу 5-звездните

Собствениците са длъжни да осигурят поне 4 възглавници в стая.

Държавата започва акция срещу 5-звездните хотели, които не осигурят на гостите в стаите си чаши от китайски порцелан, стъкло или керамика, а им оставят пластмасови, пише faktor.bg.

Тузарските комплекси ще бъдат задължени още да осигурят на всеки клиент по 4 възглавници за легло, минибар с бира, вино, водка и безалкохолни, както и плазмен телевизор с диагонал поне 81 см. Менюто в румсървиза пък ще бъде определено със закон и описано в наредба. Това предвижда проектонаредба на Министерството на туризма, която вече е обявена за обществено обсъждане и е качена на сайта на ведомството.

Ако бъде приета, 5-звездните хотели ще трябва да се съобразят с всички детайли, вписани в нея. Целта е да се въведе ясен регламент за туристическите обекти в България, изтъкаха от ресорното министерство.

Туристите няма да се взират в старите кинескопи, а ще се наслаждават на ясна и качествена картина от големи плазмени екрани. Ако в апартамента има повече от един телевизор, то размерите могат да варират и да са скромните 56 см.

Освен това сред регламента за най-луксозните хотели е записано, че минибарът или хладилник за напитки трябва да разполага поне с бира, вино и спиртни напитки, както и бутилирана вода, два плодови сока, две безалкохолни напитки и две леки закуски. Задължително е осигуряването и на санитарен възел за хора с намалена подвижност. Във всяка стая трябва да са предвидени по две чаши за вино и безалкохолно.

Менюто в закуската също ще бъде регламентирано. Ще има ясни правила и за румсървиса. С наредбата се създава задължително изискване за въвеждане на единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с хотелските рецепции.

Регламент за подобни условия се въвежда за първи път у нас. Той се отнася и до туристическите обекти от клас "Б", в който влизат хостелите.

В тяхната графа е записано, че гостите задължително ще могат да получават предоставяне на безплатна карта на града, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет и др.

Като клас "А" се категоризират хотели, мотели, апартаменти туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили.