Ще има ли място за всички осмокласници в столицата?

Животът

11-05-2015, 11:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правилните отговори на матурите вървят по 100 лева

Матури за 12 и за 7 клас

7882 са местата за прием след 7 клас в София, а завършващите ученици - 9210

През тази учебна година седмокласниците в София са 9210, а планираните места за прием в гимназиите след 7 клас са 7882.

„В сравнение със седмокласниците от миналата учебна година тази те са с около 500 по-малко“, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Евгения Вълкова, цитирана от Дир.бг.

Тя уточни, че броят на паралелките в гимназиите в София през тази година е почти равен на този от миналата учебна година.

„Профилираните паралелки за прием след седми клас сега са 198, а професионалните паралелки са 103 и няма тенденция за увеличаване или намаляване на паралелките“, посочи Вълкова. 

Тя отбеляза, че се запазват професионалните паралелки, за да може да се даде възможност на учениците за по-голям избор на професии и специалности. През тази година се възстановява специалността "Мебелно производство" с професията "Техник-технолог в дървообработването".

5190 са планираните места за прием след седми клас в профилираните гимназии, а 2 692 са местата в професионалните гимназии.

„Седмокласниците са 9 210, но учениците, които изкарат на националното външно оценяване по български език или по математика поне една "двойка", няма да участват в класирането за прием в гимназиите“, заяви Евгения Вълкова.

Тя отсега не може да се каже дали конкуренцията за езиковите гимназии ще е по-голяма, защото всичко зависи от резултатите на учениците.

„През тази учебна година само в две езикови гимназии в София - в 164-та Испанска езикова гимназия и в Първа английска езикова гимназия, ще се приемат по 28 ученици в паралелка след седми клас“, каза Евгения Вълкова.

Тя отбеляза, че в тези гимназии има много кандидати, но няма как да се увеличи броят на паралелките в осми клас в тях, защото в сградите на тези гимназии се помещават и основни училища. „Затова се дава възможност на 164-та Испанска езикова гимназия и на Първа английска езикова гимназия да приемат в паралелките си от осми клас по 28 ученици“, обясни Вълкова.

„В 91-ва Немска езикова гимназия и в 9-та Френска езикова гимназия паралелките за прием след седми клас ще са с по 26 ученици, защото тези училища са в самостоятелни сгради“, поясни Евгения Вълкова.

Тя съобщи, че приемът, като брой на паралелки, в нито една от езиковите гимназии в София не е увеличен за учебната 2015/2016 година спрямо миналата година.