Кристалина Георгиева посети новото депо в село Стожер

Мисия Добрич

11-05-2015, 12:20

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха регионалното депо за отпадъци край Стожер

То обслужва 190 000 души население от 226 населени места

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева посети новоизграденото регионално депо за битови отпадъци в землището на добричкото село Стожер, съобщи БТА. Еврокомисарят коментира, че с новата модерна система за рециклиране отпадъците се превръщат в ресурс и доход. В Добруджа всеки декар земя е злато, така че със системата за управление на отпадъците ще се пести добруджанска
зема и това, което е добре за Добруджа, е добре и за Европа, каза Кристалина Георгиева пред журналисти.
Новото регионално депо, което обединява усилията на 9 общини в областите Добрич и Шумен, ще обслужва 190 000 души население в 226 населени места, добави министърът на околната
среда и водите Ивелина Василева. По думите й 750 000 000 лева се влагат по 20 проекта за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците, четири от които вече са финализирани.
През новия програмен период страната ще разполага с над половин милиард лева за надграждане на системите за управление на отпадъците, каза министър Василева.
Депото край село Стожер, в което се приемат отпадъци от 1 март, ще обслужва региона в следващите 30 години. В проекта са вложени инвестиции за близо 39 000 000 лева с подкрепата на оперативната програма "Околна среда", заяви кметът на Добрич Детелина Николова.