Проблемът в Сопот ще бъде решен до дни

Животът

12-05-2015, 15:19

Снимка:

n./a.

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сопот брани общината с жива верига и черешово топче

Кметът Липчев чака намесата на финансовия министър

От декември 2014 година имаме депозирано искане в Министерството на финансите за безлихвен заем от Националния фонд на МФ и всеки момент трябва да получим разрешение за това от финансовия министър, коментира пред ДНЕВНИК кметът на Сопот Веселин Липчев. Сумата е достатъчна да покрие дълга и 5-годишната сага да приключи, добавя той. Общината очаква и сериозна сума от ВМЗ, натрупана като дълг от неразплатени местни данъци и такси.

С договорка за седмично отлагане между него и съдия изпълнител кметът тушира гражданското недоволство от тази сутрин в Сопот. Трябваше да се пристъпи към конфискация на общинско имущество.

Дългът на общината е следствие на финансова корекция на проект за изграждане на пречиствателна станция по ОП "Околна среда", която от 5 години е предадена безвъзмездно за стопанисване на ВиК - Пловдив и която, генерирала около 1.5 милиона лева годишна печалба.

В началото на декември 2014 г. по същата причина жителите на общината блокираха Подбалканския път в опит да спрат продажбата на 18 общински жилища. Тогава кризата беше решена след намесата на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който разпореди ВМЗ "Сопот" да погаси част от дълговете си към общината, а тя от своя страна да изплати част от дължимото към фирмата. Междувременно по същата схема вече беше продаден хлебозаводът в Сопот, както и част от общинския поземлен фонд.