С подписка искат шефската оставка в БНР

Общество

13-05-2015, 14:27

Снимка:

бТВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Орязани хонорари изкараха на протест журналистите от БНР

Радослав Янкулов не отстъпва за скандалните съкращения

Част от работещите в програма "Хоризонт", програма "Христо Ботев", "Радио София" са започнали подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

Оттеглянето на директора и Управителния съвет на Радиото се иска заради несправяне с работата, неспазване на обещанията, записани в концепцията му за генерален директор, липса на прозрачна информация за финансовото състояние на медията и противопоставяне на работещите в общественото радио на основата на постановените от държавата 10% съкращения от разходи за персонал, предаде БНР.

Журналистите от БНР протестираха в началото на седмицата срещу обявеното съкращаване на техните хонорари, припомня Дневник.

В интервю за "ТВ7" генералният директор на БНР Радослав Янкулов потвърди решението на ръководството да намали хонорарите и допълнителното материално стимулиране на служителите.

"Намалението на хонорарите на "Хоризонт" е най-малко в сравнение с намалението на хонорарите в "Христо Ботев", "България" и в другите структури, които получават хонорари. Не може да не бъдат намалени, защото 2,4 млн. лева трябва да се намерят. Ако не съм аз начело на радиото, ще бъде някой друг и той ще трябва да направи същото нещо."

През април бе обявено, че БНР закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за намаляване с 10 % на разходите за персонал в медията. Планът предвиждаше отпадането на допълнителното материално стимулиране, както и намаляването на възнагражденията по извънтрудови правоотношения с 50 %, намаляване на разходите за персонал с 10 % в регионалните станции с изключение на Видин и Бургас, където редуцирането е по-малко.