8000 софиянци „лъснаха“ столицата по време на пролетното почистване

Доброволците събраха близо 1600 тона отпадъци от нерегламентираните сметища

Около 8000 души се включиха като доброволци в първия етап от кампанията "Пролетно почистване 2015" в столицата. Това каза пред Агенция „Фокус” Стефка Енчева, началник сектор „Инвестиционен контрол“ в Столичния инспекторат и председател на работната група по пролетното почистване в София. 

Тя заяви, че тази година кампанията по пролетното почистване е била разделена на два етапа. Първият етап беше под надслов „Великденско почистване на града ни”, който започна от 25 март и приключи на 9 април, а сега предстои и вторият етап „За едно по-чисто лято”, която ще започне от 16 май до 22 май”, обясни Енчева. 

По думите й, в първия етап, който приключи на 9 април, са се включили като доброволци от учреждения, институции, ведомства, неправителствени организации и клубове, около 8000 души. 

„Техниката, която участва беше на фирмите-изпълнители, а и 72 броя спонсорски фирми дадоха техника за почистване на нерегламентираните сметища”, заяви тя и допълни, че от регистрираните 106 броя са били почистени със спонсорска техника 43 броя. 

„Естествено във втория етап почистването на нерегламентираните сметища ще продължи”, каза още тя. „Извозени бяха от нерегламентираните сметища 1600 тона отпадъци, а от едрогабаритни отпадъци и други отпадъци, които бяха от почистването на доброволците, са извозени 1814 тона. Общо в този първи етап се извозиха 3500 тона отпадъци”, посочи Енчева. 

По думите й, извозването ще продължи и във втория етап, когато се очаква доброволци и граждани да се включат пак в почистването на столицата. Енчева обясни, че са били почистени нерегламентирани сметища в районите „Възраждане”, „Подуяне”, „Красна поляна”, „Надежда”, „Слатина”, „Искър”, „Нови Искър”, „Панчарево”, „Люлин” и други райони. 

Според нея всички райони на територията на столицата се включиха в пролетното почистване, тъй като то беше в навечерието на Великденските празници и столицата ни трябваше да бъде почистена и подготвена за този хубав християнски празник. 

Енчева добави и че са извозени и биоразградими отпадъци, както и гражданите са почистили много клони, които са били окастрени. „Извозиха се около 80 тона биораградими отпадъци. Особено се наблегна и на засаждането на растителност”, каза тя и допълни, че гражданите са почистили градинки и площадки, както и са засадили много цветя и нискостеблени храсти, като броят им е около 1500. 

„Направи се едно залесяване с дървета в парка „Врана”, в ж.к. „Люлин”, по бул. „Царица Йоана”, по бул. „Сливница”, където бяха засадени 352 броя дървета”, заяви още Енчева.