Лекари обединяват усилия за стабилизиране на болницата в Поморие

Животът

14-05-2015, 15:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Милиони над бюджета е усвоила община Поморие за четири години

В откровен разговор бяха дискутирани причините довели до сегашното състояние на здравното заведение

Среща между ръководството и лекарския екип на „МБАЛ Поморие” ЕООД и принципала на дружеството – Общински съвет Поморие се проведе днес.

В откровен разговор бяха дискутирани причините довели до сегашното състояние на болницата и начините за подобряване на медицинското и материално обслужване в лечебното заведение.

На срещата присъстваха управителят на МБАЛ Поморие, лекарите  завеждащи отделения и общопрактикуващи лекари. Д-р Христов, д-р Калчева и д-р Попов обединиха мнението на колегите си и отправиха предложение към кмета и общинските съветници за предприемане на действия за кардинални промени, с цел стабилизиране на финансовото  състояние на болницата.

„Радвам се, че водим този разговор обединени от идеята да насочим всички усилия за подобряване качеството на услугите, които предлага МБАЛ Поморие. Община Поморие не е спирала да подпомага болничната дейност. В момента строим „блок на специалистите”. С предоставянето на безплатни общински жилища ще можем да привлечем лекари специалисти, които да работят в Поморие. Имаме готовност да започнем процедури за построяване и на втори блок.”, каза кметът Алексиев по време на срещата и допълни: „Освен това работим в посока разработване на програма за финансиране на поморийски студенти изучаващи медицина, които след завършване на образованието си да се върнат, за да работят в Поморие. Търсим варианти за допълнително финансиране на работещите в момента лекари и медицински работници”.

Община Поморие кандидатства с проект „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие”, на стойност 858 093 лв., със 100 % финансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Целта на проекта е повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ Поморие, с което разходите за енергия ще се намалят значително.

През 2013 година Община Поморие довърши  несанираната част на сградата на болницата и подмени  част от котелната инсталация със средства по Фонд „Козлодуй”. През 2014-та  година бяха осигурени над 64 хил. лв. средства от общинския бюджет за ремонт на котелното помещение и на част от отоплителната инсталация в АГ отделението.

Срещата между ръководството на Общината и МБАЛ Поморие завърши с желание за обединяване на усилията, с цел стабилизиране и развитие дейността на единственото в региона болнично заведение.