Кралят на блус музиката Би Би Кинг почина

Животът

15-05-2015, 09:22

Снимка:

Снимка: Фейсбук

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българско кино и Би Би Кинг в петия ден от "Киномания"

Легендарният китарист си отиде на 89 години в съня си

Би Би Кинг, легендата на блус музиката, почина на 89 години, съобщи "Ройтерс".
Би Би Си цитира адвоката му, според когото музикантът е починал в съня си в Лас Вегас.
В началото на април Кинг беше хоспитализиран заради диабет тип А, от който страда от 20 години, но след това бе изписан.
Той продължаваше активно да концертира, макар че състоянието му наложи отпадането на осем дати от турнето му миналата есен.
Роденият в Мисисипи музикант е смятан за един от най-великите китаристи на всички времена. Той има близо 30 студийни албума и е прекарал над 65 години на сцената, изнасяйки понякога по 300 концерта годишно.

Една от запазените марки на Б. Б. Кинг е, че кръщава китарите си „Lucille“- традиция, започнала през 50-те години на 20 век. 

През зимата на 1949 г., Кинг свири в танцувална зала в Туист, Арканзас. За да затоплят залата, организаторите запалват напълнен до половината варел с керосин, което за времето си е обичайна практика. По време на изпълнението двама мъже започват свада, прераснала в сбиване, в резултат на което варелът е съборен и подът залят с горящ керосин. Всички присъстващи панически се изнасят от сградата. След като излиза навън, Кинг осъзнава, че е забравил китарата си в горящата зала. Той се връща с намерението да я извади оттам, като едва не изгаря в пламъците (впоследствие се разбира, че двама души са намерили смъртта си онази нощ). На следващия ден Кинг научава, че въпросната свада е започнала заради жена на име Люсил. Той кръщава първата си китара „Люсил“, за да му напомня „никога да не прави повече така“.