Русия разширява енергийния си диалог със Сърбия

Сергей Лавров предлага увеличени доставки на природен газ

Русия се надява да увеличи доставките на природен газ за Сърбия, независимо от срива на строителството на "Южен поток". Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от БГНЕС.

"За съжаление не успяхме да реализираме плановете за строителство на сръбска територия в рамките на "Южен поток" поради неконструктивната позиция на Брюксел, който блокира проекта. Ние обаче разчитаме, че нашият енергиен диалог ще се разширява включително в сферата на доставки на руски газ", посочи руският първи дипломат.

Според него се водят преговори за нови руски капиталовложения в различни отрасли на сръбската икономика. "Надяваме се, че в близко време ще успеем да стигнем до взаимноизгодни модели на сътрудничество, което ще допринесе за икономическото развитие на Сърбия и за повишаване на жизнения стандарт на сръбските граждани", подчерта Сергей Лавров.

Той също така изрази надежда, че и в бъдеще на руските инвеститори ще се предоставят благоприятни условия за бизнеса им. Според Лавров търговско-инвестиционното взаимодействие не трябва да зависи от външни фактори като процеса на сближаване между Белград и Брюксел.