Млекопроизводителите са най-големият проблем за земеделския министър

Това обаче не е само национален проблем, а проблем в цяла Европа, категорична е Танева

Най-големият проблем в сектора на земеделието е този с млекопроизводителите. Това каза в сутрешния блок на БНТ земеделския министър Десислава Танева. Трябва да се отбележи обаче, че това не е само национален проблем, а проблем в цяла Европа. 

„Санкциите срещу Русия оказват огромно влияние върху случващото се“, добави министърът. Танева отбеляза, че програмата на България за селските райони е одобрена от Брюксел и целта е да може да се помогне с нейна помощ на хората от сектора. 

„За съжаление, един министър не може да казва изкупните цени на млякото, защото имаме свободен пазар и държавата не може да въведе фиксирана цена дори да иска. Ние можем само да гарантираме свободата на пазара и да се постараем да не губим млекопроизводители“, коментира земеделският министър. 

„Държавата има варианти да търси нови пазари в трети страни, което в момента усилено се прави от правителството. Един от последните примери в тази посока е посещението в Катар, където бяха подписани много спогодби и споразумения“, каза Десислава Танева.