Близо 3 500 зрелостници се явиха на изпит днес в Бургаско

Животът

20-05-2015, 11:58

Снимка:

снимка, pravda.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От утре: Тежките изпити за 7-ми и 12-ти клас започват със супер контрол

Драконовски мерки за сигурност, над 1200 квестори и видеокамери следят в училищата

3 317 зрелостници са се явили тази сутрин в Бургаски регион на изпита по Български език и литература. До момента няма информация за закъсненели или припаднали. Изпитите протичат нормално, уточниха от Бургаски регионален инспекторат по образованието.

Матурата се провежда в 49 училища в региона. Изпитните зали са 541 и са осигурени 1 200 квестори. Във всички помещения има камери и е осигурена охрана, както през изминалата нощ, така и сега има представители на органите на реда пред всяко училище.

Резултатите от изпита ще излязат след около две седмици. 

Четири астрономически часа продължава изпита на зрелостниците.
Матурата е под формата на тест. Той съдържа 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Има въпроси с един верен от четири възможни отговора, както и такива със свободен отговор.
Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба. Максималният брой точки е 30. Децата пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

В 10 часа започна изпитът за седмокласниците.  3 314 деца от бургаските училища са се явили на него. Изпитът е организиран в 103 училища, залите са 277, а квесторите са 750 човека.

 Първата част, която е задължителна за всички, е тест от 25 въпроса. Максималният брой точки е 65, а времето за работа - един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците ще пишат преразказ в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки. На този изпит децата трябва да пишат със син химикал.