Таксиджия върна пари, поръчани от телефонен измамник

"Трябват ми пари да освободя едни климатици от митницата", ужили двама в Нова Загора

Таксиметров шофьор от Стара Загора е предотвратил телефонна измама на 14 май. 62-годишният мъж бил нает и изпратен на адрес в Нова Загора да вземе пратка. Когато разбрал, че в пакета има голяма сума пари, се усъмнил, че става въпрос за измама.

Във вторник, 19 май, таксиджията се явил в районното управление на МВР в Нова Загора и разказал случая. Полицейските служители отишли на посочения от него адрес, откъдето взел пратката, и установили, че 61-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама. От разговора с жертвата станало ясно, че в телефонен разговор, проведен на 14 май, е припознал свой роднина от Германия. Той му поискал голяма сума пари за освобождаване на 10 климатика от митницата. Сумата, която е предал на таксито, дошло пред дома му, е в размер на 2800 лева. Парите са върнати на собственика. По случая е образувано досъдебно производство.

По същата схема "Освобождаване на стока от митницата" е бил въведен в заблуждение и друг жител на Нова Загора. Вчера, около 11 ч 74-годишен мъж е получил телефонно обаждане от мъжки глас, който е припознал като свой зет от Велико Търново. В разговора мнимият роднина поискал да му услужи с пари, за да внесе капаро в митницата, отново за освобождаването на 8 климатика. 74-годишният мъж разполагал само със сумата от 500 лева, която предал малко по-късно през деня на непознат мъж, дошъл пред дома му. Когато е разбрал, че е станал жертва на телефонна измама възрастният човек подал сигнал в РУМВР-Нова Загора. По случая е образувано досъдебно производство.