Търсят двореца на император Константин Велики в София

До дни паркингът пред хотел "Балкан" (бившият "Шератон"), ще бъде затворен

До дни паркингът пред хотел "Балкан" (бившият "Шератон") в София, ще бъде затворен, за да започнат разкопките на двореца на император Константин Велики. Сондажните проучвания на терена започват още тези дни, а първите разкопки тръгват в началото на юни. Екипът от археолози е на БАН, а проектът е изцяло финансиран от Столична община, пише "Стандарт".

За пълното проучване на терена ще са нужни около две години. На този етап е проучена зоната около метростанция "Сердика", районът около "Булбанк" и ЦУМ. Остава зоната между "Шератон" и църквата "Света Неделя". Археолози коментираха, че там никога не е строено нищо и се надяват под площада да открият действително търсения дворец, както и други исторически обекти.

Единственото строителство в зоната е на църквата, но теренът под нея не е проучван досега. Вече има и създаден идеен проект как да изглежда пространството след приключване на разкопките.

Идеята е да бъде изграден подземен музей, покрит изцяло със стъклен похлупак. Подобен ще има и над Ларгото между Президентството и Министерския съвет.