Онколозите се готвят за национален протест срещу сливането

Медиците изпратиха декларация до министъра

Работещите в Комплексен онкологичен център – Стара Загора за пореден ден излязоха днес на символичен протест срещу идеята на здравното министерство за вливане на бившите онкодиспансери в държавните многопрофилни болници, съобщи Радио Стара Загора.

Това предложение по никакъв начин няма да подобри дейността на центровете и да доведе до по-достъпни и по-качествени медицински услуги за пациентите, категорични са специалистите. На протеста бе одобрена и приета декларация, съставена на проведен тази сутрин териториален координационен съвет на синдикатите.

Декларацията е адресирана до министъра на здравеопазването Петър Москов и до Парламентарната комисия по здравеопазването. "Обявяваме се категорично срещу поредната необмислена реформа и ще отстояваме докрай, с всички законови средства, правото на пациента за качествена медицинска помощ и на медицинските кадри да работят в съответствие с установените правила и стандарти за добра медицинска практика", заяви д-р Дениза Пенкова, председател на синдикалната структура на КНСБ в Комплексен онкологичен център – Стара Загора.

Очаква се да се вземе решение за провеждане на национален протест на 29-ти май пред Министерство на здравеопазването в София, съобщиха още от синдикалните структури в центъра.