Външно иска обяснение за репликите на Лавров

Руски дипломат замазва изявлението

Руският външен министър Сергей Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското, пише КЛУБ Z.

Това е заявил вчера временно управляващият руското посолство у нас Александър Шапел, който е бил привикан във външното ни министерство. Поводът бе изказването на Лавров пред Съвета на федерацията, в което той спомена България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония.

Шапел, който замества отсъстващия от страната ни посланик Юрий Исаков, е бил приет от зам.-министъра на външните работи Валентин Порязов. Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Македония. От МВнР изтъкнали, че за българската страна са категорично неприемливи внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Македония.

София е приела разяснението на Александър Шапел и в същото време е посочила, че в официалното изказване на Лавров това разграничение не е било направено. Това породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Българската страна е изтъкнала също, че кризата в Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.