Общоградско шествие по софийските улици

Поводът е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

Столична община и Министерството на образованието организират празнично общоградско шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Началото на шествието ще тръгне днес в 10.30 часа от Президентството на Република България по маршрут: бул. „Цар Освободител”, пл. „Народно събрание”, бул. „Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В шествието ще участват Росен Плевнелиев – президент на Р. България, проф. Тодор Танев, министър на образованието, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута му ще се присъедини ръководството на БАН, както и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В 11.00 часа е началото на официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата пред Националната библиотека включва Тържествен водосвет, изпълнение на всеучилишния химн „Върви, народе възродени” от Хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, приветствия от президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев, и кмета на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова. Празнично слово ще произнесе г-н Антони Стоянов – директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Водещ на проявата ще бъде актьорът Пламен Манасиев. Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Анна Алексиева и Борис Христов – ученици от І „А” клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. За празника, с трицветни балони и буквите от азбуката ще дойдат току-що завършилите първокласници на 60-то училище „Св. св. Кирил и Методий” в квартал „Бенковски”. Това е най-старото основно училище, което на 11 май отбеляза 173 години от основаването си като килийно смесено училище. 

Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал. След приключване на празничната част, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” може да бъде разгледана откритата национална изложба „Напред, науката е слънце”, посветена на 1200-годишнината от рождението на свети Методий и патронния празник на библиотеката.